tiistai 31. tammikuuta 2012

Tyttöjen Kakola puhuu ahdistuksesta

Mielenkiinnolla seuraan Yle TV 2:lla alkanutta Kakola sarjaa, jossa kuusi 15-17vuotiasta tyttöä muuttavat vanhan vankilan selleihin muuttaakseen elämänsä suuntaa. Jo parin ensimmäisen jakson aikana on noussut vahvasti esille puhe ahdistuksesta ja keinoista selvitä siitä.

Usein vertaan tunteita taidemaalarin väripalettiin, jonka jokaisella värillä on oma tehtävänsä valmiissa taideteoksessa. Jos maalaisin taulun, se täyttyisi vihreästä. Vaikken keltaisesta väristä pidäkään, tarvitsen sitä sinisen kumppaniksi saadakseni ruohon ja metsän eri sävyjä. Sama pätee myös tunteiden kanssa. Tarvitsemme erilaisia tunteita, pidimme niistä tai emme.

Epämiellyttävyydestään huolimatta ahdistus on normaali tunnetila, joka suojaa meitä vaaralta, auttaa kehityksessä ja edesauttaa parempiin suorituksiin. Joskus ahdistus voi käydä ylitsepääsemättömän suureksi ja aivan harmittomatkin tapahtumat saavat aikaan suhteettoman suuren reaktion. Silloin keskustelu ammattiauttajan kanssa voi auttaa löytämään keinoja hallita ahdistuksen tunnetta.

Jaa maailmasi, et jää yksin.


Tyttöjen Kakolaan pohjautuvaa keskustelumateriaalia löytyy netistä niin kouluille kuin vanhemmillekin. Keskeinen kysymys aiheeseen liittyen on  Ahdistus - miten hyväksyn sen?    

Katja Laamanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti