tiistai 14. helmikuuta 2012

Ystävällisyys ei maksa mitään

Tänään 14.helmikuuta on ystävänpäivä. Kansainvälisestä Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on nimensä mukaisesti ystävien muistamisen, ei niinkään rakastavaisten juhlapäivä.

Vastavuoroisesti tarvitsisimme yksinäistenpäivän. Yksinäisyys voi olla oma valinta tai se voi olla pakko. Se voi olla lyhytaikaista tai pidempään kestävää: tilapäistä, tilanteista tai kroonista. Jokainen kokee jossain vaiheessa elämäänsä yksinäisyyttä ja se on kokemuksena subjektiivinen, joka ei näy aina ulospäin.

Valittu yksinäisyys on terapeuttista, mutta pitkittynyt yksinäisyys voi johtaa jopa itsetuhoisuuteen. Joillekin yksinäisyys alkaa jo alakoulun pihalta ja jatkuu pitkälle sen jälkeenkin. Jukka Kangasniemen mukaan yhtenä suurimmista yksinäisyyttä aiheuttavista ulkoisista tekijöistä voidaan mainita koulukiusaaminen. Hänen tutkimuksestaan ilmeni, että lähes kymmenen prosenttia yksinäisistä kärsi tai on kärsinyt koulukiusaamisesta. Koulukiusaaminen liittyi usein krooniseen yksinäisyyden kokemukseen ja vaikuttaa koko myöhempään elämään. Tämän vuoksi koulukiusaaminen on yksi syy, miksi yksinäisyydestä ei voida puhua vain yksilön vaan koko yhteiskunnan ongelmana.

Parasta lääkettä yksinäisyyteen on toinen ihminen. Sitä ei voi korvata lumelääkkeellä, työllä, opiskelulla tai muulla tekemisellä.  Ystävänpäivän kunniaksi haluan haastaa Sinut ystävällisyyden tekoihin omien voimavarojesi mukaan. Joku viisas onkin sanonut: "Hymy, jonka annat, palaa aina luoksesi."

Hyvää Ystävänpäivää! 


HelsinkiMissio muistuttaa, että Ystävänpäivä on hyvä hetki auttaa syrjäytyneitä ja yksinäisiä. Järjestö tarjoaa Ystävänpäiväviikolla Aikalahjallaan suomalaisille konkreettisen mahdollisuuden vähentää maassamme tapahtuvaa syrjäytymistä.

Katja Laamanen


2 kommenttia:

 1. Yksinäisyys ei aina tarkoita pelkästään yksinoloa, se tarkoittaa tunnetta, että kukaan ei välitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   kiitos kommentistasi. Olet aivan oikeassa, että yksinäisyys ei ole vain yhdenlaista vaan sillä on monet kasvot. Kirjoitin aiheesta tähän blogiin muistaakseni kesäkuussa 2012 myös otsikolla Yksinäisyys - välivaihe ennen aikuisuutta?

   Katja

   Poista