maanantai 16. huhtikuuta 2012

Nuorten Kriisipiste HappySexi- messuilla


Nuorten Kriisipisteen BÄNX!- eropaja 18.-20.4.201
Selailen vuonna 1969 ilmestynyttä ”Kaikki mitä olet aina halunnut tietää seksistä” opusta epäröiden. Kirjan sisällysluettelo on kattava lähtien liikkeelle sukupuolten anatomiasta ja päättyen seniorivuosien seksielämän käsittelyyn. Vaikka kirja on kieleltään ja asenteiltaan vanhanaikainen, yllätyn kirjan viisauksista. Kappaleessa 4 tuodaan esiin ajatus, joka vielä 2010- luvullakaan ole täysi selviö (lainaus muokattuna): Mahdollisimman suuren seksuaalisen nautinnon saaminen vaatii tietoa. Nykyinen yhteiskuntamme opettaa ihmisiä huolellisesti ajamaan autoa, mutta välttää tahallaan opettamasta heitä oman seksuaalisuutensa käytössä. Koulujen tavallinen seksuaaliopetus keskittyy suvunjatkamisen fysiologiaan kaikkine kauniine kaavakuvineen pyrstöään heiluttavista siittiöistä (joista kukaan ei kuitenkaan piittaa). Jos käytettäisi enemmän aikaa orgasmin fysiologiaan (josta kaikki välittävät), tämä maailma saattaisi olla onnellisempi.

Koulujen seksuaaliopetuskäytännöt ovat edelleen kirjavia. Opetus tapahtuu osana muita aineita ja on pitkälti sen varassa, ketkä opettajista innostuvat ottamaan aihetta esiin ja miten he sen tekevät. Onneksi laadukasta opetusmateriaalia tehdään jatkuvasti lisää. Muutamia aikoja sitten, kun vierailin sijaisena helsinkiläisessä alakoulussa kuulin, että käytössä oli jonkinlainen ”elämäntapakirja”, jossa käsiteltiin myös seksuaalisuutta. Mutta koska aihe herätti oppilaissa niin suurta kiinnostusta, etteivät he sitten muuhun jaksaneetkaan keskittyä, oli päätetty, että aihe jätetään käsittelemättä. Opetusmateriaalin lisäksi on siis löydettävä vielä aikuinen, joka on sinut oman seksuaalisuutensa kanssa ja asenteitaan tarpeeksi ”neutraali” siirtääkseen tietoa tavalla, joka sopii kullekin ikäryhmälle. Me aikuiset olemme siis vastuussa myös tästä kasvatuksellisesta puolesta ja koska seksuaalinen kehitys ja muotoutuminen jatkuu läpi elämän, emme voisi sitä omassakaan elämässämme ohittaa.

Viime vuonna, näihin aikoihin, oli ensimmäisen HappySexi messujen lähtölaskenta alkanut. Joukko innostuneita järjestöjä, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston ja nuorisoasiainkeskuksen työntekijöitä sekä yksityisiä ammattilaisia, oli lyönyt viisaat päänsä yhteen ideoidakseen uudenlaisen seksuaalisuus-teemaisen tapahtuman pääkaupunkiseudun koululaisille ja opiskelijoille. Happysexi 2011 oli vain alkusoittoa tämän vuoden tapahtumalle, joka järjestetään nuorten toimintakeskus Hapessa 18-20.4. 2012. Tarjolla on sek­suaalisuustapahtuma, joka antaa mah­dollisuuden pohtia seksuaalisuutta ja ih­missuhteita luotettavien ammattilaisten ohjauksessa. Ilmapiiri on lempeä, iloinen ja salliva. Tapahtuman teemoja ovat esimerkik­si hyvä seksi, ehkäisy, moninaisuus, sek­suaalioikeudet, seurustelu, itsetuntemus ja median luomat mielikuvat. Teemoja työstetään työpajoissa käytännön läheisesti ja yhdessä keskustellen. HappySexi tarjoaa tietoa, erilaisia näkökulmia, luvan olla ja haluta. 

Nuorten Kriisipiste on tänä vuonna mukana HappySexi messuilla työpajallaan ”BÄNX!”, jossa pohditaan sarjakuvan keinoin eroon liittyviä tunteita ja ajatuksia. Mukana on myös Krisjouren för Unga, joten parhaimmassa tapauksessa saamme tunteet käsittelyyn kaksikielisesti. Ei ole sattumaa, että aiheenamme ovat ihmissuhteet ja erityisesti ero-teema. Nuorten Kriisipisteelle saapumisen syynä ovat kovin usein juurikin parisuhdeongelmat, omat tai vanhempien. Haasteita seurustelusuhteissa tuottaa myös seksuaalisuus: saanko olla sellainen kuin olen, hyväksynkö toisen erilaisuuden, missä menevät omat/toisen rajat, miten saada apua ehkäisyasioihin ja kuinka toimia, jos seksi ei onnistu? Kriisityöntekijät ovat myös tukena, kun nuori pohtii suhteensa kipukohtia joko yksin tai yhdessä kumppaninsa kanssa. 


http://happi.nettiareena.fi/2012/02/15/opettaja-tuo-ryhmasi-happysexi-messuille-18-4-20-4/

David Reuben 1969: Kaikki mitä olet aina halunnut tietää seksistä.

 Satu Lekola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti