tiistai 19. kesäkuuta 2012

Alkukesän tunnelmia


Hiostavaa hellettä, kesätapahtumia, lomaa arjen rytmistä, loikoilua rannalla. Mikä ihana kesä! Entä jos kesäaikana olo onkin ulkopuolinen, ahdistunut, alakuloinen tai saamaton? Jos olon valtaa tunne siitä, että muut menevät ja tekevät kaikenlaista, elävät elämäänsä täysin rinnoin ja iloitsevat odotetusta kesästä?

Koulun päätyttyä ja loman alkaessa yksinäisyyden tunne voi vallata. Kaverit lähtevät kesälaitumille ja sosiaalisen median kautta muiden elämä voi vaikuttaa olevan täynnä menoa ja meininkiä. Kesällä omille tuntemuksille ja yksinäisyyden kokemuksille voi jäädä enemmän aikaa. Samalla menevien ikätovereiden näkeminen tai seuraaminen voi vahvistaa omaa tunnetta ulkopuolisuudesta. Vuodenaika voi herättää myös voimakkaita muistoja aiempina kesinä tapahtuneisiin menetyksiin tai vastoinkäymisiin liittyen. Toisaalta kesään liitetään herkästi myös odotuksia ja tavoitteita; asunto pitäisi siivota, ikkunat ja matot pestä, ulkona ja kesätapahtumissa viettää mahdollisimman paljon aikaa, ruskettuakin pitäisi ja omaa aktiivista ajanviettoa kotimaassa tai ulkomailla tulisi rummuttaa tuttaville eri foorumeita pitkin.

Kesähetkiä ja ansaittua lomakautta tulisi kuitenkin voida viettää juuri siten, kuin se itselle parhaiten sopii - ilman suorittamispaineita ja tarvetta saada kaikki irti muutamasta kuukaudesta. Kesäkaudelle siirtyessä arjen rytmi usein muuttuu, mikä voi heijastua myös uni- ja ruokailutottumuksissa. Tasapainon ylläpitämisen takia on kuitenkin hyvä pitää kiinni joistakin rutiineista, kuten suihkusta, aamupalasta, liikkumisesta, kahvilla käymisestä tai muusta tasaisin väliajoin toistuvasta asiasta. Kesä on myös hyvää aikaa pienempien tai suurempien arkisten asioiden tekemiselle; ruoan laitolle, elokuvien katsomiselle tai vaikkapa penkkiurheilun seuraamiselle. Samalla hyvä lomapäivä voi perustua yhteen merkitykselliseen asiaan, kuten kahvihetken jakamiselle uuden tai vanhan tuttavan seurassa tai päiväkirjan kirjoittamiselle.

Omaa oloa voi usein helpottaa, kun juttelee tuntemuksistaan, odotuksistaan ja ajatuksistaan muiden ihmisten kanssa - yksin omien ajatusten seurassa uiminen kun voi johtaa yhä syvemmille ja tummemmille vesille. Tällöin keskustelukumppanin saaminen voi toimia ikään kuin pelastusrenkaana ennen liian painavien ajatusten alle hukkumista. Jakaminen voi antaa omille aivoituksille uusia näkökulmia ja auttaa vähentämään esimerkiksi itselle kohdistuvia odotuksia ja paineita. Tärkeää on myös omien hyvän olon lähteiden jäsentäminen ja niiden äärellä käyminen; oli kyseessä sitten puhelinsoitto ystävälle, kirpputorilöytöjen tekeminen tai käsillä tekeminen. Hyvän olon rakennusaineita voi koota myös paperille pienen listan muotoon. Mistä juuri sinä pidät, minkä tekemisestä sinulle tulee hyvä mieli?

Kesäkuukausina tarpeelliset tukipalvelut ovat usein suljettuna tai toimivat vajaamiehityksellä. Täällä Nuorten Kriisipisteellä ovet ovat auki läpi vuoden, myös kesäkuukausina. Kesän aikana työntekijämme siirtyvät kuitenkin jaksoittain myös lomalle. Tämä voi näkyä muutaman viikon jonotustarpeena tai taukona yksilöllisten keskusteluaikojen suhteen. Päivystyspäivinä (ti-to) ovemme ja puhelinlinjamme ovat tuttuun tapaan auki kello 9-13 välillä. Kesän eri stressitekijöiden lisäksi meille voi tulla keskustelemaan esimerkiksi parisuhdeongelmista tai yksinäisyydestä, peloista tai ahdistuksesta sekä tulevaisuuteen tai seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Toivotamme kaikille lukijoillemme mukavia kesäpäiviä sekä hyvän olon hetkiä koko kesäkaudelle. Annetaan itsellemme ja aivoillemme tuuletusta ja kesälannoitetta – ja tehdään niitä juuri itselle mielekkäitä ja merkityksellisiä asioita, eikö vaan.

Liina Kahelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti