maanantai 9. heinäkuuta 2012

Loma!- aika palautua ja rentoutua


Kevään aikana tapasin Nuorten Kriisipisteellä useita nuoria, jotka pakersivat opintojensa kanssa. Kurssit, tentit, päättötyöt, ylioppilaskirjoitukset ja pääsykokeet saivat ajoittain stressikäyrän jyrkkään nousuun. Ei ihme, sillä aikaa olemiseen, rentoutumiseen ja löhöilyyn ei löytynyt tai sitten kun sitä olisi ollut edes hetki, tuli huono omatunto ajasta ”jolloin ei tehnyt mitään”.

Suorittaminen menee helposti överiksi. Aluksi suoritetaan opintoja, sitten töitä, harrastuksia, vapaa-aikaa ja miksipäs ei myös lomaa. Kun elämässä on jatkuvasti ruuhkaa ja melua, voi ollakin vaikeaa pysähtyä ja rauhoittua. Olen useasti kuullut ihmisten sanovan, etteivät he osaa rentoutua. Vauhdin pysähtyminen saattaa jopa pelottaa: mitäs minä sitten teen kun kaikki tehtävät on suoritettu? Mitä jää jäljelle? Kuka minä olen?

Lomastressi on valmis, kun muutamaan viikkoon sulloo liikaa tekemistä. Tai ajatuksesta, että lomalla pitäisi ehtiä tehdä kaikkea mahdollista. Suorittaminen näkyy siis lomallakin ja on yhteydessä kunkin minäkuvaan. Jos ajattelee, että on jollakin tapaa vaillinainen tyyppi, jos ei jatkuvasti tee jotain, joutuu sitä touhuamaan loputtomiin. Lomastressiin taipuvainen henkilö myös vertailee itseään muihin: minne muut ehtivät matkustaa, paljonko keräsivät marjoja, millaisen päivetyksen kukin on ehtinyt hankkia jne. Tästä seuraa syyllistymistä ja pettymystä: en ole yhtä hyvä, en ole tehnyt tarpeeksi.

Kuinka moni onkaan jo ehtinyt lukea Facebookista toisten lomapäivityksiä ja katsoa valokuvia hymyilevistä lomaihmisistä? Luoko paineita? Toivottavasti ei.

Vihreää "terapiaa".
Ihminen, joka elää omanlaistaan elämää, uskaltaa viettää myös itsensä näköistä lomaa ilman vertailua ja paineita. Joskus rauhoittuminen lomailemaan vie hetken.  Kevään ja alkukesän vauhdin voi tasata esimerkiksi istahtamalla puistoon tai meren rantaan. Luonnon vihreydessä oleskelulla on tutkimusten mukaan myönteisiä terveysvaikutuksia. Jo lyhyt kävely vihreässä maisemassa palauttaa stressistä ja parantaa paineensietokykyä. Nurmikolla makaaminenkin riittää. Jos haluaa oikein helliä itseään, kannattaa tehdä retki metsään.

Päätin, että tänä vuonna rauhoitun lomailemaan: en etsi vimmatusti sopivia äkkilähtöjä tai suunnittele kolmea eri mökkireissua. Ajattelin aloittaa loman katselemalla taivasta ja pilviä, kävelemällä rantapolulla Rajasaaressa ja istumalla meren rannassa. Uittamalla koiraa. Syömällä jäätelöä ja ihastelemalla kukkia. Heräämällä uuteen lomapäivään ilman kellonsoittoa. Katsotaan miten käy. Rentouttavaa lomaa kaikille!

Satu Lekola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti