tiistai 24. heinäkuuta 2012

Saanko maadoittaa pahanolosi pois?Ajattele tunnetta ennen ukkosmyrskyä.  Ilma on painostava, tuntuu ettei saa hengitettyä vapaasti, rintaa puristaa ja vähintäänkin kädet hikoilevat. Toivot, että tulisi jo ukkonen ja salamat. Tukala olo johtuisi pois - maahan. Ilma raikastuisi.

Painostavaa tunnetta ja ukonilmaa esiintyy myös perheissä, työpaikoilla ja kaveriporukoissa. Tunne ukkosesta enteilee usein riitaa, erimielisyyksiä, epävarmuutta, suuria muutoksia tai jotain näiden kombinaatiota. Tällöinkin toivomme, että löytyisi ukkosenjohdatin, joka helpottaisi oloa. Oletko huomannut, että joillakin ihmisillä on luonnostaan taipumus toimia ukkosenjohtimina.  Heidän kauttaan kulkee iso määrä purkautumatonta pahaa oloa ja energiaa. Yhteisön paine purkautuu ja olotila kevenee. Olen itse kiinnittänyt ilmiöön huomiota eri yhteyksissä, joten päätin tutkailla ukkosen teoriaa hieman tarkemmin.

Ukkonen on voimakas sääilmiö, jossa pilviin syntyneet erimerkkiset staattiset sähkövaraukset purkautuvat salamaniskuna.  Ilman nopea kuumeneminen aiheuttaa shokkiaallon, jonka ihminen havaitsee lähellä iskua paukauksena ja kauempana jyrinänä. Ennen ukonilmaa on painostava ja hiostava tunne. Monesti ukkospilveen liittyvä kylmä laskuvirtaus raikastaa hetkeksi ilmaa. Ukkosenjohdatin on rakennusten suojana toimiva järjestelmä, jonka tehtävänä on johtaa salama maahan niin, että se ei aiheuta vahinkoa.”
  
”Niin, ettei se aiheuta vahinkoa.” Makustelen lausetta mielessäni ja mitä enemmän sitä mietin sitä paremmalta se kuulostaa.  Me kaikki kohtaamme elämämme aikana kriisejä, pahaa oloa, ryhmäpainetta ja muutoksista aiheutuvaa epävarmuutta. Niille pitää löytyä keino purkautua niin, että ne eivät vahingoita läheisiä, työyhteisöä eivätkä erityisesti sinua itseäsi. Rakennusten ukkosenjohdattimet tekevät työtänsä taustalla lähes huomaamatta. Ne suojelevat sinun kotiasi ja rakkaimpia ihmisiäsi ja tavaroitasi. Mutta ne eivät toimi, ellei niitä huolleta säännöllisesti. Muistammehan mekin huolehtia, että lähipiirimme ukkosenjohtimina toimivat ihmiset eivät hajoaisi purkauksien johtamisen seurauksena. Varmistammehan osaltamme, että kaikilla on vuorollaan lupa purkautua: turvallisesti ja vahingoittumatta pysyvästi.

Nuorten Kriisipiste ja HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan tukihenkilöt voivat toimia sinulle turvallisena ukkosenjohtimena. Maadoittaa oloasi niin, että sinun on helpompi olla. Kriisityöntekijät auttavat sinua purkamaan sisällesi patoutunutta painetta. Tukihenkilömme voivat kulkea rinnallasi arjessa – keskustellen, yhdessä ihmetellen sekä sinulle tärkeistä asioista iloiten. Meillä HelsinkiMission työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on omat ukkosenjohtimemme, jotta voimme ottaa purkaukset vastaan turvallisesti ja varmistaen, ettet sinä vahingoitu.

Minulta on usein kysytty, että mikä on oma tapani purkaa painostava lataus pois. Keinoja on monia, mutta kaksi ehdottomasti toimivinta ja rauhoittavinta tapaa ovat puhuminen ja läheisyys. Puhun ystäville, työkavereille ja työnohjaajille. Puhun, puhun ja puhun, kunnes olo helpottaa. Kuitenkin takuuvarmin tapa rauhoittua on ottaa oma kissa syliin halaukseen, paijata sitä  ja kuunnella sen onnellista kehräystä. Kosketuksessa energia muuttaa muotoaan ja huomaan kuinka pahan olon tilalle on tullut kokonaisvaltaisen helpottunut ja kevyt olo – olen maadoittunut.


Anna Lepistö
nuorten, lasten ja perheiden 
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Helsinkimissio

2 kommenttia:

  1. heh, mun ukkosenjohtimet on nukkumassa. eikä ne aina auta. hirveen hyvä idea juoda, tai sit ei! paha olo purkautuu nyt muhun. mitä väliä, mä en jaksa mut silti oon täällä vielä tän kaiken jälkeen.. hyvä blogi muuten :)

    VastaaPoista
  2. Hei Tiuku ja kiitos kommentistasi. Kaipa ne ukkosenjohtimet voisi herättääkin, vaikkei aina niin kehtaisi tehdäkään. Kuten Nuorten Kriisipisteen mottokin jo toteaa "Jaa maailmasi, et jää yksi" ja ettei paha olo purkautuisi vain itseen. :)Tarvittaessa löydät yhteystietomme tuolta blogin esittelyn yhteydestä.

    VastaaPoista