maanantai 3. syyskuuta 2012

TOP 100 – ajatuksia elämästä

-->

Hän teki päätöksen, siihen meni sekunnin murto-osa kokonaisesta elämästä, ja elämä muuttui iäksi, kirjoittaa Joyce Carol Oates eräässä kirjassaan. 

Elämän tarkoitus saattaa kirkastua hetkessä, kun kohtaamme kärsimystä tai haastavia elämäntilanteita. Tosin myös onnenpotkuja kohdatessamme saatamme löytää elämällemme suunnan. Näissä hetkissä ymmärrämme, miten tärkeitä pienet hetket ja niissä tehdyt valinnat ovatkaan ja miten tärkeää on elää tietoisena tässä hetkessä. Samoin ymmärrämme, ettemme voi hallita kaikkea. Elämässä on kohtalonomaisia asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Asioita tapahtuu ja me joudumme sopeutumaan niihin.  Elämän tarkoitus voi ajoittain tuntua olevan hukassa eikä mikään ehkä tunnu miltään. Silloin on hyvä pysähtyä pohtimaan hetkeksi omia arvojaan ja suuntaa, johon elämässään katsoo ja millaisesta näkökulmasta käsin. Joskus kannattaa pysähtyä miettimään itselle omituisemmasta näkökulmasta elämän tarkoituksia tai nostaa esille isoja kysymyksiä, joita syystä taikka toisesta mieleen tulee ja etsiä niihin vastauksia unohtamatta miettiä, miten hetkessä toimii ja miten tästä ottaa vastuun tulevassa. Pysähtyessäni tarkoitusten äärelle, päätin lähteä liikkeelle tyhjästä ja kirjoittaa mitä mieleeni tulee. 

Haastoin itseni Vuoden 2012 top 100 biisien äärelle. Niistä kymmenen ensimmäistä saivat minut miettimään maailman menoa ja pohtimaan elämän tarkoituksellisuutta ja sitä kuka minä olen ihmisten kanssa tarkoituksia pohtiessani.


1.     ONE DIRECTION –WHAT MAKES YOU BEAUTYFUL 
Mikä on se suunta, jota haluan kulkea? Mitä haluan elämässäni tavoittaa ja mihin uskon, minkä puolesta olen valmis taistelemaan?

Minä uskon rakkauteen ja ihmisten väliseen hyvyyteen. Tarvitsen toisia ihmisiä lähelleni jakamaan ajatuksia ja tuntemuksia kanssani. Olemaan hetken hiljaa ja nauttimaan siitä, että saamme olla olemassa yhteisessä hetkessä, yhteisessä todellisuudessa. Minä haluan olla sinua, toista ihmistä, varten. Se on suuntani.

Se, että olet olemassa, tekee sinusta kauniin. Olet ainutkertainen ja ainutlaatuinen.  Silloin minäkin taidan olla kaunis? Miksi sitä on niin vaikeaa uskoa välillä? Olemassa olon ihme ja jokaisen omalaatuinen kauneus tekee elämästä tarkoituksellisen. Kunpa uskaltaisimme useammin haltioitua toistemme olemassa olosta kritisoinnin sijaan. Sekin, ettemme hyväksy toisesta jotakin, osoittaa meille omaa suuntaa. Tarvitsemme vastakohtia. 

Everyone else in the room can see it
Everyone else but you…

You don't know you're beautiful
That what makes you beautiful 


2.     JUSTIN BIEBER – BOYFRIEND 
Kaarina Määttä on kirjoittanut, että ihminen kaatuu rakkauteen ja ikään kuin menettää identiteettinsä. Englanniksihan näin sanotaankin: rakastuminen - to fall in love.  Olen usein itsekseni ja kohtaamieni nuorten aikuisten kanssa pohtinut tarvitaanko seurustelukumppania, jotta voisi olla onnellinen? Tai miten selvitä rakkauden kanssa, joka saa onnelliseksi, mutta on salattava lähipiiriltä? Mitä sitten, jos on Justin Bieberin laulun poikaystävä ja rakastaa toista poikaa?

Rakastuessamme olemme helposti valmiita tekemään toisen rakkauden eteen mitä vain.  Monesti haluaisi ehkä muuttaa itseään, hävittää oman todellisen itsensä piiloon kokonaan voidakseen olla sellainen, kuin toisen olettaa toivovan tai toinen vaatii olemaan.  Voiko kukaan koskaan täyttää toisen toiveita täysin?  Olisinko enää oma itseni, jos tekisin kaiken, jota kumppanini toivoisi? Eikö silloin minua ohjaisi joku muu kuin minä? Haluaisinkin, että minua rakastettaisiin, koska olen minä. Minä rakastan omalla tavallani minuna. En siis halua, että olisit juuri sellainen kuin haluaisin. Tosin kuten Bieberkin tahtoisin kuulla mistä sinä pidät ja mistä et. Silloin yhteys välillämme voisi olla elämäni tarkoitus. 

Tell me what you like yeah tell me what you don’t… 
I’d like to be everything you want 


3.     CARLY RAE JEPSEN - CALL ME MAYBE
Joskus toivoisi, että joku soittaisi tai tulisi käymään, erityisesti silloin, kun on yksinäinen. Tahtoisi jonkun kertovan, ettei ole yksin ja elämälläni on merkitystä. Tahtoisimme kuulla, että meitä rakastetaan ja olemme rakkauden arvoisia. Toivomme, että löytäisimme läheisyyttä, hellyyttä ja ihon kosketusta. Välillä saattaa tuntua kuin olisi maailman ainoa henkilö, jota ei rakasta kukaan.

Olisinko valmis myymään sieluni suudelmasta? Ehkä. Ainakin, jos uskoisin sen edes hetkeksi poistavan tyhjyyden ja levottomuuden sisältäni. Tosin tiedän, ettei se auttaisi kuin hetkeksi ja tekisi vielä kurjemman olon.

Voiko toista odottaa tulevaksi, vaikkei edes tiedä ketä odottaa? Voiko minulla olla Sinua kova ikävä, vaikka emme edes ole vielä tavanneet enkä tiedä kuka olet? On vaikeaa tietää miten elää ja olla arjessa, koska en voi tietää millaisia valintoja pitäisi tehdä, että kohtaisin sinut enkä olisi enää yksin. Se on pelottavaa. Voinko tehdä valintoja, jotka johtaisivat siihen, etten kohtaisikaan sinua?  Tai mitä tapahtuisi, jos en tekisi yhtäkään valintaa? Löydänkö Sinua koskaan? Löydätkö Sinä minua? Onko elämälläni silloin merkitystä, jos jään yksin? Mikä minulle oikeastaan on tärkeää? Miksi elämä on niin epävarmaa?

I'd trade my soul for a wish,
Pennies and dimes for a kiss
I wasn't looking for this,
But now you're in my way

Before you came into my life
I missed you so bad 


4.     WANTED – GLAD YOU CAME
Tahtoisin löytää selityksen sille, miksi juuri minä olen olemassa. Tahtoisin pohtia elämän tarkoituksellisuutta yhdessä toisten kanssa. Yhteiset pohdinnat saavat minut muistamaan elämän ja hetkien moninaisia tarkoituksia. Olen iloinen, että luit tämän. Olen iloinen, että olet olemassa.

Jokainen hetki on tärkeä.  Maailmani ei koskaan tule olemaan samanlainen kuin se oli hetki sitten. Onneksi olemme olemassa.

The sun goes down
The stars come out
And all that counts
Is here and now
My universe will never be the same
I'm glad you came
 


5.     FLO RIDA – WILD ONES
Kuka on villi? Minä ainakin välillä olen typerä, hupsu ja höperö. Välillä olen fiksu, järkevä ja hauska. Olen monenlainen.  Erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa minut nähdään eri tavoin ja näen itsenkin eri tavoilla. Hölmöys tekee minusta inhimillisen. Tiedän voivani kasvaa ja muuttua, jos haluan. Uskallan antaa hetkien kuljettaa minua. Muistan, että eteeni voi tulla kärsimyksiä. Elämä ei ole vain onnea ja iloa joka hetki. Jokaisella hetkellä on tarkoitus ja jokainen hetki muuttaa elämäämme. Joskus elämässä tapahtuu asioita, joita emme olisi osanneet odottaakaan. Voi olla vaikeaa kestää vaikeuksia, joita elämässä kohtaa. Ne ovat kuitenkin mahdollisuutemme kasvaa ja tulla vahvemmiksi. Voi olla myös vaikeaa sietää onnenpotkuja tai sallia niiden tuloa omalle kohdallemme. Niillekin antautuminen voi mahdollistaa kasvua. Ehkä olenkin villi?

I like crazy, foolish, stupid
I am a wild one 


6.     NICKI MINAJ – STARSHIPS
Kädet ylös ja tavoittele tähtiä! Hetkittäin valitsemme mahdollisuuksien taivaalta tähden, jota seuraamme. Joskus ei voi valita mitä haluaisi. Silloin voi valita tavan, jolla vaikeaan ja haastavaan tilanteeseen suhtautuu.  Ehkä se, että on hetken oman elämänsä kanssa hukassa tai ei tiedä mitä järkeä elämässä on, antaa mahdollisuuden auttaa jotakuta toista jaksamaan samanlaisessa tilanteessa. Ehkä huomatessaan, että selviää vaikeilla hetkillä elämänsä kanssa, saa ymmärryksen siitä, että onkin vahva. Tai ehkä vihdoin uskaltaa kurottaa kohti tähtitaivasta.

Starships were meant to fly
Hands up, and touch the sky


7.      KATE PERRY – PART OF ME
Vaikka kohtaisin minkälaisia vaikeuksia ja haasteita elämässäni, en luovu sielustani Kate Perryä mukaellen. Sieluna ajattelen ihmisen vapautta valita ja vastuuta kantaa valinnoistaan vastuu. Minulle sielu on myös jotakin, jonka avulla pyrin tekemään todellisia eettisiä valintoja ja etsin elämälleni suuntia minulle tärkeiden asioiden avulla. Tarvittaessa uskaltaudun pyytämään anteeksi itseltäni ja toisilta. Uskallan myös kehua toisia ja itseäni. Uskallan nähdä taitoni ja mahdollisuuteni.

This is the part of me, no, (away from me)
This is the part of me, me, me, me, me, me, no
Throw your sticks and stones
Throw your bombs and your blows
But you're not gonna break my soul
This is the part of me that you're never gonna ever take away from me, no 


8.     TRAIN – DRIVE BY
Joskus on vaikeaa uskoa, että toinen pyrkii hyvään valinnoillaan ja ehkä näkee pidemmälle kuin itse juuri nyt kykenee. Tämän kappaleen jälkeen tuli mieleeni  kuinka erilaisissa vaikeissa tilanteissa ratkaisujen tulisi aina olla rakkaudellisin teko kaikkein heikoimmassa asemassa olevaa kohtaan. Joskus minä on se heikoimmassa asemassa oleva. Joskus on lähdettävä, vaikka rakastaisi, jotta toinen voisi löytää oman suuntansa. Rakkaus.

Please believe that when I leave
There's nothing up my sleeve but love for you
And a little time to get my head together too 


9.     KELLY CLARKSON – WHAT DOESEN´T KILL YOU
Se mikä ei tapa vahvistaa, sanotaan. En tiedä onko niin. Varmaan joskus. Tai jos vahvuus on sitä, että tietää olevansa heikko ja särkyvä ja uskaltaa silti luottaa esimerkiksi siihen, että elämällä on kaiken jälkeenkin tarkoituksia, on vahva.
Jonkun loppu on aina uuden alku. Kun jotakin päättyy, muuttuu paljon ja jotakin uutta alkaa. Ymmärrys tästä ei poista tuskaa, surua ja kärsimystä, mutta ehkä se auttaa jaksamaan ja rakentaa mieltä omaan tilanteeseen. 

Ehkä tästäkin alkaa jotakin uutta? Ainakin tulin kuunnelleeksi 10 suosittua biisiä, joista tunsin ennalta vain muutaman. Yhden päätin jättää pois. Miksikö?  Jotta joku toinen voisi jatkaa tarinaa siitä tai aloittaa kertomuksen kokonaan alusta.

Thanks to you I got a new thing started
Thanks to you I'm not the broken hearted
Thanks to you I'm finally thinking about me
You know in the end the day you left was just my beginningSusanna Ruuhilahti 
Logoterapiaohjaaja(LTI), Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS)
-->

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti