maanantai 26. marraskuuta 2012

Korjaavien kokemusten kautta takaisin elämään


Kun jokin tavara rikkoutuu, se joko korjataan, kierrätetään tai heitetään roskikseen. Jos ihminen menee fyysisesti rikki, pyritään hajonnut vartalon osa paikkaamaan tai sen tilalle koitetaan keinotekoisesti luoda uusi toimiva osa. Entäpä, jos ihminen rikkoutuukin mieleltään, sisäisesti? Looginen päätelmä helposti on, että ihmismielessä ei ole mitään konkreettista korjattavaa. Ihminen joko selviää tilanteesta tai muuttuu pikku hiljaa toimintakyvyttömäksi.

Kasvatusalan ammattilaiset korostavat, että lapsen varhaiset vuodet ovat merkityksellisiä ihmisen psyykkisen kehityksen ja mm. empatiakyvyn kehityksen kannalta. Kehittyykö lapsesta siis kylmä ja vuorovaikutusongelmista kärsivä aikuinen, jos hän näinä herkkinä elinvuosina kokee jäävänsä ilman hellyyttä, rakkautta ja hyväksyvää vuorovaikutusta? Onneksi näin ei ole. Tärkeintä on, että lapsella, nuorella tai aikuisella on muutama (jopa yksi) turvallinen ja lämmin vuorovaikutussuhde elämässään.

Myös henkistä ja sisäistä rikkinäisyyttä voi paikata. Yksi toimiva tapa on tarjota korjaavia kokemuksia. Parasta on se, että näitä kokemuksia voi saada missä iässä tahansa - toki niin, että mitä varhaisemmassa iässä sen parempi. Olipa sitten kysymys lapsesta, nuoresta, työikäisestä tai seniorista, on meillä kaikilla oikeus korjaaviin kokemuksiin. Myös aikuinen voi siis voimavaraistua korjaavien kokemusten kautta. Korjaavina kokemuksina voi toimia mm. läheisyys, vuorovaikutuksellinen keskustelu ja kokonaisvaltainen hyväksyntä.

Myös valokuvauksen keinoin on mahdollista tuottaa näitä hyvän olon kokemuksia. Taitava ja myötäelävä valokuvaaja osaa ikuistaa toisen ihmisen olemuksen ja omalaatuisen kauneuden iästä tai ulkomuodosta riippumatta. Photoshopattu ”keinoihminen” ei ole kaunis. Aito ja luonnollinen ihminen on – juuri omana itsenään.

HelsinkiMission kriisityöntekijät mahdollistavat korjaavia kokemuksia keskustelun ja toiminnallisten menetelmien kautta. Koulutetut vapaaehtoisemme kulkevat rinnallasi elämän hyvinä ja vaikeina hetkinä hyväksyen sinut juuri sellaisena kuin olet.


Anna Lepistö
nuorten ja lapsiperheiden vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriKuva: Anna Lepistö

Lähteet:
lasten psykiatri Jukka Mäkelä ja psykologi Daniel A. Hughes, koulutusmateriaalit
Ulla Halkola, Lauri Mannermaa, Tarja Koffert, Leena Koulu (toim.), Valokuvan terapeuttinen voima, Kustannus Oy Duodecim 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti