tiistai 18. joulukuuta 2012

JouluahdistusJoulu tekee tuloaan ja jouluihmiset ottavat joulun riemuiten vastaan. Pian perheet kerääntyvät yhteen ja sukulaiset tapaavat toisiaan. Jouluisien ruokien, koristeiden ja musiikin tuomasta tunnelmasta nautitaan yhdessä rakkaiden kanssa. Joulukirkot täyttyvät ihmisistä, jotka haluavat hiljentyä joulun sanoman äärelle.

Joulu on monille ihmisille rauhoittumisen aikaa. Vanhastaan on tiedetty, että juhlapyhien vapaat saattavat tuottaa myös levottomuutta. Näitä levottomuuksia ehkäisemään säädettiin Ruotsin aikaisessa Suomessa joulurauha, joka alkoi jouluaatosta ja kesti yhteensä 20 päivän ajanjakson aina nuutinpäivään asti. Joulun aikana tehdyistä rikkomuksista annetut tuomiot olivat ankarampia kuin muulloin. Lakina joulurauha ei ole enää ollut voimassa 1889 jälkeen.

Joillekin ihmisille joulu on kutsumaton vieras, josta pitää vain selvitä vuosittain. Joulurauhasta ei ole tietoakaan, kun lapset odottavat pelon vallassa vanhempien lomanaikaisen päihteidenkäytön lisääntymisestä johtuvaa kaaosta. Toisille perheen ja sukulaisten tapaaminen on kaukana idyllisestä yhdessäolon tunnelmasta. Ilmapiiri on jännitteinen, kaikki odottavat perinteisen jouluriidan alkamista. Toisilla ei ole edes ketään, kenen kanssa riidellä. Yksinäisyys vain korostuu perhejuhlien aikaan.

Joulurauhan sijasta osa ihmisistä kärsii jouluahdistuksesta. Se hiipii mieleen hyvissä ajoin ennen joulua. Ihmiset alkavat hyväntahtoisesti kysellä toistensa joulusuunnitelmia. Jouluahdistuja kiemurtelee kysymyksen kuullessaan. Haluaako kysyjä oikeasti kuulla, miten ongelmat hyppäävät silmille joulun aikaan?

Haluan toivottaa kaikille Nuorten Kriisipisteen blogin lukijoille ja vierailijoille rauhallista joulua. Joulun yli sinnittelijät tarvitsevat lisäksi kärsivällisyyttä, joka voidaan ajatella kykynä kärsiä. Itseä voi kannustaa edellisten joulujen selviytymiskokemuksilla ja sillä tosiasialla, että seuraavaa joulua juhlitaan vasta vuoden kuluttua. 


Heidi Rouhiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti