tiistai 12. maaliskuuta 2013

Yksinäisyyttä ei tarvitse hävetä


Noin joka viides yli 15-vuotias suomalainen kokee olonsa säännöllisesti yksinäiseksi (Saari 2009, 140). Yksinäisyys voi aiheuttaa omassa mielessä häpeää ja kysymyksen; onko minussa jotain vikaa, kun olen yksinäinen?
Yksinäisyys johtuu useimmiten ulkoisista asioista. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi muutto uudelle paikkakunnalle tai toiseen maahan eikä uudessa ympäristössä uusien ystävyyssuhteiden luominen tapahdu hetkessä. Samaan aikaan sukulaiset ja muut läheiset voivat asua kaukana. Yksinäisyyttä voi tuntea myös pitkän parisuhteen päättyessä, jos suhteet ystäviin ovat väljentyneet tai katkenneet tiiviin parisuhteen aikana. Myös ystävyyssuhde kaipaa toimiakseen huomiota ja säännöllistä yhteydenpitoa.
Samoin oma sairaus voi aiheuttaa yksinäisyyttä, olipa kyseessä sitten fyysinen tai psyykkinen sairaus. Sairaana ei välttämättä ole voimavaroja tai mahdollisuutta tavata muita samalla tavoin kuin ennen.
Myös taloudellinen tilanne voi altistaa yksinäisyydelle. Rahan vähyys voi olla este käydä paikoissa, joissa yleensä tutustutaan uusiin ihmisiin. Uusien harrastusten aloittaminen tai ravintoloissa käyminen on monelle kallista.
Olivatpa yksinäisyyden syyt mitkä tahansa, sitä ei tarvitse hävetä. Iso osa ihmisistä tuntee yksinäisyyttä jossakin elämänsä vaiheessa. Kun yksinäisyys on oman tahdon vastaista ja pitkäkestoista, siitä syntyy ihmiselle merkittävä hyvinvointivaje. Monissa eri tutkimuksissa yksinäisyys on liitetty erilaisiin terveysriskeihin.
Yksinäisyyteen voi myös itse vaikuttaa. Jos uusien ystävyyssuhteiden luominen tuntuu hankalalta ja aikaa vievältä, voi ottaa yhteyttä esimerkiksi Punaisen Ristin ystävävälityksiin, joita toimii alueellisesti koko maassa. Helsingissä toimii nuoriin erikoistunut Nunu-ystävävälitys, joka välittää vapaaehtoisia 18–29-vuotiaita ystäviä 15–29- vuotiaille nuorille pääkaupunkiseudulla. Ystävävälitys on auki aina maanantaisin klo. 17–19. Yhteystiedot: puh. 0400 380 558tai sähköposti: stadi-nunu(@)redcross.fi.
Ystäväparit voivat viettää aikaa keskenään, jutella, ulkoilla, harrastaa, katsella elokuvia tai tehdä muuta mukavaa oman mielenkiinnon puitteissa.
Katso 4 minuutin esittely Nunu-ystäväparista:
http://www.youtube.com/watch?v=eljLoBiQQKM

Insertin ovat tuottaneet Stadin ammattiopiston opiskelijat.
Ystävävälityksessä yhteydenottoihin vastaavat Punaisen Ristin koulutetut ystävävälittäjät, jotka yhdistävät samaa sukupuolta olevat henkilöt toisilleen. Myös ystävinä toimivat ovat Punaisen Ristin koulutettuja vapaaehtoisia, jotka omasta halustaan haluavat toimia toisen nuoren ystävänä. Nunu-ystävätoiminta on osa Punaisen Ristin Pohjois-Helsingin osaston toimintaa.
Kuva: Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri

Halutessasi voit myös itse ryhtyä ystäväksi ja ilahduttaa jotakuta toista! Ystäväksi pääsee osallistumalla ystävä- ja vapaaehtoistoiminnan kurssille, joista voit valita itsellesi sopivimman. Löydät ne: http://www.punainenristi.fi/events

Ryhmämuotoinen ystävätoiminta

Nuorten ystävätoiminnassa on myös ryhmiä, joissa voi tutustua moneen uuteen ystävään yhdellä kertaa! Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi 23–30-vuotiaille suunnattu Kivaryhmä, nuorten naisten käsityöryhmä sekä maaliskuussa aloittava Voimaneidot-ryhmä.

Lisäksi kerran kuussa järjestetään Helsingissä  nuorten hengailuiltoja yhteistyössä opiskelijoiden tukikeskus Nyyti ry:n kanssa. Paikalle voi tulla, vaikka ei tuntisi paikalta ketään entuudestaan. Monet tulevat paikan päälle yksin ja tutustuvat siellä uusiin ihmisiin.

Mikäli ryhmämuotoinen ystävätoiminta kiinnostaa sinua voit olla yhteydessä: jemina.vainiomaki@punainenristi.fi

Lähteet ja lisää yksinäisyydestä: Juho Saari 2009: Yksinäisten yhteiskunta.

Jemina Vainiomäki
Kirjoittaja on Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ryhmätoiminnan kehittäjä ja vastaa mielellään nuorten ystävätoimintaan ja ryhmämuotoiseen ystävätoimintaan liittyviin kysymyksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti