keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Hyppy tulevaisuuteenKevät on monille nuorille taitekohta elämässä. Opiskelijat valmistuvat opinnoistaan ja ylioppilaat juhlivat lakkiaisiaan. Näiden nuorten tulevaisuuden suunnitelmat odottavat täyttymistään, uusi elämänvaihe alkaa pian. Opintojen päättyminen voi tuntua helpottavalta, koska yksi raskas suoriutumisen taakka putoaa pois harteilta vihdoinkin. Valmistuminen on iso etappi, joka sulkee yhden luvun ihmisen elämässä. Tuntematon tulevaisuus kätkee sisäänsä monia mahdollisuuksia, joissa mieli jo vaeltaa. 


Tietyn elämänvaiheen loppuminen saattaa tuntua helpotuksen ohella haikealta ja jopa pelottavalta. Tutut rutiinit rikkoutuvat ja "hyvänpäivän" opiskelukaverit häviävät ympäriltä. Muutos aiheuttaa toisille levottomuutta, koska suunnitelmien ja haaveiden toteutuminen on epävarmaa. Menneen ja tulevan välissä kelluminen on tavallinen ahdistuksen aiheuttaja ihmisen elämässä. Vanhojen tapojen tilalle ei ole vielä muodostunut uutta rytmiä ja elämä tuntuu monelta osilta olevan hakemassa uusia uomiaan. 


Elämä vaatii tiettyä suunnitelmallisuutta ja tulevan visiointia, mutta samaan aikaan tämä hetki on kaikki, mitä on. Tähän hetkeen kätkeytyy koko olemisen ydin ja siihen kehotetaan tarttumaan. Elämä on peräkkäisistä hetkistä koostuva virta, joten samaan virtaan ei voi astua kahdesti. Minusta on lohdullista ajatella, että virtaava vesi löytää tiensä eteenpäin ja näin käy yleensä myös elämänvirralle.  
Onnea ja rohkeutta kaikille opintonsa päättäville nuorille!  Heidi Rouhiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti