keskiviikko 14. elokuuta 2013

Miten säilöä suven energiasato talteen?


Kesän maut säilötään perinteisesti talteen talven varalle. Kesäloman kokemukset muuttuvat puolestaan muistoiksi mieleen ajan kuluessa. Olen miettinyt, mitä voisi tehdä, että loma ei olisi hetken päästä vain muisto. Miten kesäloman vapauden, rentouden ja kiireettömyyden tunnelman saisi säilöttyä edes osittain tulevalle syksylle, talvelle ja keväälle? 


Kiire vaivaa arkea. Liian paljon tekemistä, liian vähän aikaa. Loman jälkeen levänneenä sitä miettii, mitä uutta ja kiinnostavaa keksisi elämään. Virtaa täynnä oleva ihminen alkaa helposti haalia itselleen uusia kivoja juttuja vaikkapa harrastuksen, opiskelun tai elämäntapamuutoksen muodossa. Innostuksen vallassa voi olla vaikea katsoa ajankäytön ja jaksamisen muodostamaa kokonaisuutta. Miten säilyttää tasapaino, ettei mukavista ja piristävistä asioista tulisi hetken päästä kuormittavia tekijöitä, jos kaikkea mielenkiintoista tekemistä on kasautunut liikaa?


Omassa elämässäni pyrin noudattamaan tavaroiden kohdalla filosofiaa, jonka mukaan ostaessani uutta laitan jotakin vanhaa kiertoon. En halua kerryttää kotiini tavarakuormaa. Tekemisen kohdalla voisi soveltaa samaa tasapanon ajatusta, että uutta saadakseen täytyy luopua jostain. Kovin kiireinen elämä voi alkaa tuntua tekemiskuormalta, jolloin läsnäolo ja tekemisestä nauttiminen muuttuvat suorittamiseksi. Kiireisen elämän muodostama paine vaatii helpottaakseen rajaamista eli yksinkertaisesti tekemisen vähentämistä. Stressaantuneen, kiireisen ihmisen olisi terveellistä miettiä, mistä voisi luopua voidakseen paremmin. Länsimaisia ihmisiä on opetettu tavoittelemaan aina jotakin enemmän ja lisää. Mitä jos tänä syksynä vähemmän olisi enemmän? 


Heidi Rouhiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti