keskiviikko 7. elokuuta 2013

Seurusteluväkivalta – valitettavan yleistä niin nuorten kuin aikuistenkin parisuhteissaNormaaliin seurustelusuhteeseen ei kuulu jatkuva haukkuminen, uhkaaminen, rajoittaminen eikä töniminen, läpsiminen tai lyöminen. Lieväkin uhkaaminen tai väkivalta tuntuu aina pahalta. Ihastumisvaiheessa, suhteen alussa, uutta rakkautta katsotaan usein ruusuisten lasien läpi ja lievää väkivallan uhkaa tai väkivallan merkkejä ei huomata tai haluta huomata. Suhteessa ilmeneviä ongelmia vähätellään ja ihastuksen huonoa tai väkivaltaista käyttäytymistä selitellään itselle ja ystäville.

Poika- tai tyttöystävän osoittama raju mustasukkaisuus, rajoittaminen ja jatkuva perään soittaminen voivat aluksi tuntua rakkaudenosoituksilta ja merkkinä suhteen tärkeydestä ja erityisyydestä. Ystävien näkemisen ja muun elämän rajoittaminen, puhelimen tarkkailu, jatkuva pilkkaaminen tai läpsiminen etenee kuitenkin valitettavan usein yhä satuttavampiin sanoihin, lyönteihin tai muihin väkivaltaisiin tekoihin. Henkilökohtaisten rajojen ylittäminen voi edetä lähes huomaamatta, kunnes tulee tilanne, missä uhkaaminen tai väkivalta pelottaa ja sattuu.

Ihmisillä on luontainen halu löytää järkevä selitys elämässä tapahtuville asioille. Läheisen ihmisen halua satuttaa ja tuottaa kipua on vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi selittää. Tämän vuoksi on tavallista, että väkivallan uhri häpeää tilannettaan ja alkaa etsiä syitä ja vikoja itsestään, omasta toiminnastaan ja käyttäytymisestään. Vastuu uhkaamisesta ja väkivallasta on kuitenkin aina henkilöllä, joka uhkaa ja satuttaa.

Seurusteluväkivaltaa kokevat yhtälailla sekä tytöt että pojat. Tyttöihin kohdistuva väkivalta näyttää tilastojen valossa yleisemmältä verrattuna poikiin, mutta tulokset ovat osin ristiriitaisia. Pojat, usein fyysisesti vahvempina, häpeävät tilannetta, missä ovat joutuneet oman kumppaninsa pahoinpitelemäksi ja vaikenevat seurusteluväkivallasta. 

Seurustelusuhteessa ei kuulu tuottaa kipua toiselle ─ Älä hyväksy uhkailua äläkä väkivaltaa! Jos olet itse tai jos ystäväsi on kokenut lähisuhteissaan henkistä, fyysistä tai seksuaalista uhkaa tai väkivaltaa, niin kerro asiasta ja hae apua.

Seurusteluväkivallasta voit keskustella myös Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen työntekijöiden kanssa.

Kahdenkeskinen anonyymi chat arkisin www.riku.fi/nuoret 
IRC Galleria chat torstaisin 14:30-17:30

Ryhmächat seurusteluväkivallasta käydään 8.8. klo 14:30-17:30
Tule keskustelemaan!

Oheisesta linkistä pääset vastaamaan RIKUn nuorten hankkeen kyselyyn seurusteluväkivallasta

 http://www.webropolsurveys.com/S/C0E02DD486A0340A.par


Nina Vaaranen-Valkonen, projektisuunnittelija 
Rikosuhripäivystyksen nuorten hanke


1 kommentti:

  1. "Seurusteluväkivaltaa kokevat yhtälailla sekä tytöt että pojat. Tyttöihin kohdistuva väkivalta näyttää tilastojen valossa yleisemmältä verrattuna poikiin..."

    Näin ei nähdäkseni ole Suomessa, vaan erilaiset tutkimustulokset puhuvat pikemminkin sen puolesta, jos tarkastellaan tyttöjen poikiin kohdistamaa ja poikien tyttöihin kohdistamaa fyysistä väkivaltaa, että tytöt harjoittavat väkivaltaa huomattavan paljon poikia enemmän.

    Näin on sekä seurustelusuhteissa, että laajemminkin ns. public space tilanteissa Suomessa. Varmasti joissain muissa maissa tilanne on erilainen.

    VastaaPoista