perjantai 4. lokakuuta 2013

Arjen luovuus edistää mielenterveyttä ja hyvinvointiaArki ja luovuus kuulostavat nopeasti ajateltuna toistensa vastakohdilta. Aivan kuin arki olisi tylsää ja harmaata, kun taas luovuus elävää ja värikästä. Helposti ohitamme arjen luovuuden tärkeyden ajattelumme mittakaavavirheen vuoksi. Tähyilemme kauas tulevaan, suuriin asioihin, emmekä näe lähellä olevaa, sitä jonka keskellä elämme jokapäiväistä elämäämme. Tällöin jäävät kysymättä tärkeät kysymykset: Mikä on minulle tärkeää ja merkityksellistä? Miten luovia voimavarojani käyttämällä selviän päivittäisistä ongelmatilanteista?  

Luovuus on yleisinhimillinen ominaisuus, jota jokaisen on mahdollisuus käyttää ja vahvistaa omassa elämässään. Yleisimmin luovuutta voidaan kuvata yksilön kyvyksi löytää vaihtoehtoisia, totutusta poikkeavia tapoja ajatella ja toimia ja siten ratkaista ongelmia, tai tuottaa uusia näkökulmia ja kokemisen tapoja. Luovuus ei ole vain pienen joukon yksinoikeus vaan sitä on kaikilla, mutta jotkut käyttävät sitä tietoisemmin hyväkseen kuin toiset.

Parhaimmillaan luovuus on oman elämänasenteen ja omien tavoitteiden toteuttamista. Luovuuden alkuperä on leikinomaisessa ja kokeilunhaluisessa suhtautumisessa omaan ympäristöön. Luovia kykyjä käyttämällä on mahdollisuus saada omaan elämään mielekkyyttä ja iloa ja parantaa elämänlaatua. Arjen luovuus on tärkeää, koska se edistää mielenterveyttä ja hyvinvointia.
 
Luovat ideat syntyvät jos ovat syntyäkseen usein silloin tai siellä, kun niitä vähiten odotetaan. Siksi kaikenlainen luovuutta "irrotteleva" toiminta voi olla askel kohti luovuutta, ja siksi sellaista tulisi myös suosia. Parhaimmillaan arki voi paljastua jo itsessään luovaksi projektiksi, joka on täynnä uusia mahdollisuuksia ja iloisia yllätyksiä, haasteita ja mieltä tyydyttäviä rutiineja, jotka antavat energiaa uusille ideoille. 

Mitä luovuutta vaativaa haluaisit aloittaa arjessasi juuri nyt? Jos epäröit, mieti mikä sinua estää? Tai jos kaikki olisi mahdollista, mitä tekisit? Millä ruokkisit luovuuttasi vielä hieman lisää?


Katja Laamanen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti