keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Opintomatkalla Kööpenhaminassa


Tanskalaiset panostavat mukavan tunnelman rakentamiseen. Paikallinen sana hygge kuvaa viihtyisää ja kodinomaista ilmapiiriä. Se rakentuu elämän pienistä iloista, kuten ystävien seurasta, hyvästä ruuasta ja juomasta sekä kauniista sisustuksesta. Kööpenhaminan opintomatkalla saimme huomata, että tämä kodinomainen lämpö on viety myös työelämään. 

Vierailimme syyskuussa Kööpenhaminan kaupungin sekä järjestön ylläpitämissä sosiaalipalveluissa, jotka olivat suunnattu erilaisissa vaikeuksissa oleville nuorille. Kaikissa vierailukohteissa kaunis ympäristö lähetti vahvan viestin nuoren arvostamisesta ja tuntui jo itsessään hoitavalta. Vastaanottotilat olivat käytännöllisyyden lisäksi vielä vähän enemmän, koska niiden eteen oli nähty vaivaa kauniilla sisustamisella. Vierailukohteemme  U-turn ja  Born, Unge & Sorg sekä PsykologHuset for Born og Unge henkivät lämpöä, mikä tuntui vähentävän virallisuuden tuntua. 


www.uturn.dk
Ensimmäinen opintokäynti Kööpenhaminassa oli paikallinen nuorisopsykiatrinen poliklinikka, PsykologHuset for Born og Unge. Siellä tutustuimme Scott D. Millerin asiakaslähtöiseen arviointiin, jossa sekä nuori että työntekijä tekevät tapaamisesta oman arvionsa. Nuoren ja työntekijän samansuuntaisten arvioiden ilmetessä voidaan todeta, että käsitys hoidon etenemisestä on yhteinen. Osapuolten poikkeavat arviot johdattavat arvokkaiden keskustelujen äärelle, jolloin voidaan miettiä, miten nuoren hoidon laatua voidaan parantaa hänelle sopivammaksi. Lähtökohtaisesti tämä arviointimenetelmä on aivan loistava sen vuoksi, että nuori pääsee itse aktiivisesti vaikuttamaan omaan hoitoonsa koko prosessin ajan. 

Barn, Unge & Sorg oli lapsille ja nuorille kohdennettua neuvontaa. Heidän toimintamuotonsa olivat lähellä Nuorten Kriisipisteen puhelinpäivystystä, yksilötapaamisia ja ryhmätoimintaa, mutta auttaminen ja erityisosaaminen painottui surutyöhön. Barn, Unge & Sorg asiakkuus lähti käyntiin niillä tukea tarvitsevilla lapsilla ja nuorilla, joiden läheisillä oli joko vakava somaattinen sairas tai läheinen oli kuollut somaattiseen sairauteen. Heidän toiminnassa hyödynnettiin myös vertaistukea, joka tuntuu istuvan surutyöhön erinomaisesti. 

Työryhmäämme teki suuren vaikutuksen päihteitä käyttäville nuorille suunnatussa U-turnissa ystävällisyys, joka oli tärkeä arvo nuoria kohdatessa. Nuori sai tulla paikalle sellaisena kuin oli, päihteessä tai selvin päin, ja häntä hoidettiin kokonaisvaltaisesti. Avun hakemisen kynnys oli laskettu mahdollisemman alas paikassa, jossa tuoksui tuore leipä ja kynttilät paloivat pöydällä. U-turnin sydän muodostui keittiöstä, leipää paistavasta ja tarjoilevasta emännästä. 

www.uturn.dk
Tapaamiemme tanskalaisten auttajien ammatti-identiteetti ei tarvitse suojakseen etäisyyttä, tärkeilyä ja asiantuntijuuden korostamista. Päinvastoin asiantuntijuuden lisäksi siinä on ripaus ystävällisyyttä, lämpöä ja maanläheisyyttä, mikä antaa nuoren kohtaamiselle aivan toisenlaisen värin. Se voisi olla hygge -henki nimeltään.


Heidi Rouhiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti